Polder advocate blogt

Diverse rechtbanken

Als advocaat kom ik regelmatig op de rechtbank. Welke rechtbank hangt, globaal gezien, samen met de woonplaats van diegene die een verzoek indient of waar de kinderen wonen. Nederland is ingedeeld in een aantal arrondissementen die ieder een eigen rechtbank hebben. Molenlanden valt onder het arrondissement Rotterdam en dan ga je naar de rechtbank in Dordrecht of Rotterdam. Voor de gemeente Altena (o.a. Sleeuwijk en Woudrichem) vertrek je naar Breda, voor Vuren naar Arnhem en voor Meerkerk naar Utrecht. Kortom: ik kom op diverse rechtbanken.

Iedere rechtbank is anders en ook al zou dat niet zo moeten zijn: iedere rechtbank heeft vaak ook zijn eigen regeltjes.

Ik kom het liefst bij het gerechtsgebouw in Dordrecht. Dat is vertrouwd omdat ik daar in 1993 als advocaat ben begonnen. Daarnaast is het personeel er erg vriendelijk en is er voldoende ruimte om met cliënten te spreken. Zo’n zitting is al spannend genoeg, dan is het niet zo prettig dat als je zit te wachten en de zaak aan het bespreken bent met je advocaat je ‘ex’ of ‘bijna ex’ twee stoelen verder zit.

Rotterdam heeft een mooi gebouw met een mooi uitzicht. Het grootste nadeel is dat je daar erg dicht op elkaar zit te wachten voor een zitting. Weinig privacy, daarnaast zijn er galerijen en is er een open verbinding met andere verdiepingen. Dit geeft veel geluid bij het wachten. De familiezittingen zijn altijd op de vierde etage. Voor een claustrofoob als ik die niet in een lift gaat altijd een flinke klim. Vanuit het trappenhuis heb je wel een prachtig uitzicht op de Erasmusbrug en de Nieuwe Maas.


Breda heeft een heel nieuw gebouw. Het is prachtig: veel natuursteen en hout. Overal zijn hoge plafonds en ramen met uitzicht op het station, een wandeltuin en in de verte zie je de Onze Lieve Vrouwe kerk. De architect is alleen vergeten dat je vaak en lang zit te wachten op een rechtbank. Er zijn maar een beperkt aantal zitplaatsen en je zit allemaal op een gang zonder privacy. Buiten staat er een prachtig kunstwerk met een mooie betekenis. De titel is ‘La Source’, de bron. De grote rode boom is tien meter hoog. Aan de takken hangen maskers, die 'de diversiteit van mensen uit alle culturen van over de hele wereld' moeten representeren. De boom fungeert als fontein.

Utrecht heeft een oud gebouw dat uitgebreid is met een nieuwe aan/ombouw. De familiezaken zijn in het oude gedeelte. Daar zijn kleine zittingszalen met weinig daglicht. Er zijn wat hoge ramen. De gangen zijn smal maar er zijn wel voldoende hoekjes waar je rustig kan zitten. De entree is ruim en ingericht met retromeubelen uit de 50tiger jaren. Heel sfeervol. Buiten staat er een heel hoog kunstwerk. Het lijkt op een been met een voet. De kunstenaar, Nicholas Pope, heeft zelf geschreven dat het beeld als letterlijke kolom/zuil symbool staat voor de ‘zuil’ die de rechtspraak is in onze samenleving. Het formaat van het beeld verwijst naar de moeite die nodig is om gerechtigheid in de maatschappij te behouden. Het enkele been verwijst naar balans, een mens op één been moet balanceren. Op die manier symboliseert dit beeld ook de weegschaal die bij de traditionele Vrouwe Justitia het wegen van bewijs symboliseert.


Arnhem is een ruim opgezet gebouw. Het is zo groot dat je er in kunt verdwalen. De zalen zijn licht. Er is een leuke lunchroom en voldoende ruimte om met je cliënt te spreken.

In ieder gerechtsgebouw, bijna in iedere zittingszaal, hangt een portret van onze koning. Deze zijn ook divers: vaak een foto in vol ornaat maar soms ook een waar kunstwerk (overigens is er in het gebouw in Dordrecht altijd een expositie van beginnende kunstenaars of amateurs). De werken kan je ook kopen. Bij het aantreden van koning Willem Alexander zijn alle portretten van prinses Beatrix verwijderd en is er in Den Haag een discussie geweest of koningin Maxima nu wel of niet op het schilderij in de rechtbank mocht. Het schilderij is vervangen door een portret van koning Willem Alexander.

 

Andere blogs:

november 2019: Verhuizen
oktober 2019: Stress
juni 2019: Joepie, vakantie?
mei 2019: 5 jarig bestaan, van bloemetjes, bijtjes en kippen

april 2019:Luizenmoeder en de cito
maart 2019: Duurzaamheidsweek in Giessenburg
maart 2019: Achter de schermen bij PolderAdvocate
feb 2019: Roeien of studeren
feb 2019: Hond
jan 2019: Oud en Nieuw = veranderingen

dec 2018: Mijn eerste blog

algemene voorwaarden | privacy
website door: inSpin websites