Polder advocate blogt

Joepie, vakantie?

De laatste jaren is het iedere keer voor aanvang van de zomervakantie raak. Als advocaat word ik benaderd door een van de ouders omdat de andere ouder geen toestemming geeft voor een buitenlandse vakantie met het kind of dat er geen medewerking verleend wordt aan het verkrijgen van een paspoort of identiteitsbewijs. Als het bij zo’n zaak echt niet lukt om de andere ouder mee te laten werken is het noodzakelijk dat er een kort geding opgestart wordt. In het kort geding wordt dan gevraagd om vervangende toestemming, die geeft de rechter dan af, voor de aanvraag van het paspoort/identiteitsbewijs of voor de reis naar het buitenland met het kind.

Het is inmiddels zo’n hot-item geworden dat de rechtbank Rotterdam al op voorhand heeft aangegeven dat zij op de data 16 juli en 6 augustus 2019 speciale zittingsdagen heeft gereserveerd voor deze zaken.

Een vakantie is leuk, dient ontspannen te zijn en het is toch geweldig om voorafgaand aan de vakantie plannen te maken. Ikzelf begin meestal al in september met het afstruinen op internet naar de perfecte plek en het perfecte vakantiehuis. In de pre-internet tijd ging ik met mijn ouders en zussen naar de vakantiebeurs en kwamen we thuis met zakken vol folders en waren we weken aan het zoeken. Kaarten er bij, routes uitstippelen en je verheugen op de zomer. Voor een kleine groep is dit helaas niet mogelijk omdat een van de ouders weigert zijn of haar medewerking te verlenen aan deze vakantie. Dit levert veel stress op, zeker bij de kinderen.


Uiteraard kunnen er redenen zijn waarom een van de ouders de medewerking niet wil verlenen aan de vakantie. Het land van bestemming is niet veilig, er is een kans dat de kinderen achterblijven in het vakantieland of de ouder is niet geschikt om alleen met de kinderen op vakantie te gaan. Niemand zit er immers op te wachten dat een ouder met een kind op vakantie gaat naar IS gebied, dat het kind uitgehuwelijkt wordt in het buitenland of dat een ouder de zorg van het kind niet kan verlenen gedurende de vakantie.
Uitgangspunt is dat een kind van gescheiden ouders gewoon op vakantie moet kunnen met een van de ouders en dat de andere ouder daar zijn of haar medewerking aan dient te verlenen. Het alleen maar zeggen ‘ik wil het niet’ is onvoldoende om de toestemming te onthouden.

Een vakantie met kinderen kan overigens best veel van een ouder vragen. Bij jonge kinderen: slapen ze wel goed, is het veilig ed.. Ik kan mij nog herinneren dat wij jaren gelden met onze oudste twee kinderen (toen 2 en 1 jaar oud) naar Zuid-Frankrijk op vakantie gingen met een dakbak vol met geitenmelk. Rense had toen koemelkallergie en wilde alleen maar geitenmelk drinken. Of de keer dat ik de spenen van de flessen in de vaatwasser op het vakantieadres had laten staan. Op de terugweg naar huis heeft een van de kids uren zitten brullen om een flesje Roosvicee. De kinderen zijn toen ook zonder zomerschoenen naar huis gekomen omdat Bert geen rekening had gehouden met de enorme eb-en vloedverschillen in Bretagne. De zee verslond de sandaaltjes.

Bij jonge kinderen is het wat, maar pubers kunnen er ook wat van. In eerste instantie willen zij het liefst naar een locatie met veel jongelui en herrie. Wij als ouders liever niet. Vervolgens is Wifi het allerbelangrijkste op het vakantieadres. Doet mij ook denken aan een vakantie waarop een van onze kinderen als Gene Kelly ging dansen met een lantaarnpaal op de accommodatie. Ik kan u zeggen: die lantarenpalen zijn best prijzig.

Het plannen van een vakantie met je kinderen als je gescheiden bent is heel wat. De vraag die ik mij soms stel is of de oplossing voor de kinderen zo prettig is. Zeker als de kinderen ouder worden willen zij ook gedurende de vakantie tijd thuis doorbrengen met hun vrienden en vriendinnen. Dit wordt lastig als je eerst 3 weken met je vader en vervolgens 3 weken met je moeder op vakantie gaat. De zomervakantie is ook voor het kind een moment om tot rust te komen en om te schakelen naar het volgende schooljaar. Pubers hechten groot belang aan contacten met hun vrienden en vriendinnen en daar hebben zij ook tijd voor nodig. Ouders dienen die belangen denk ik ook mee te laten wegen. Nu kan ik dit makkelijk zeggen nu ik zelf niet in een gescheiden situatie leef. Ik merk dit alleen maar op vanuit mijn eigen ervaring en de ervaring die ik zie in mijn praktijk. Tegenwoordig kiezen ouders er vaak voor om in de meivakantie weg te gaan waardoor de zomervakantie wat ontlast wordt. Dit zou een goede oplossing zijn voor de kinderen. Uiteraard is het ook belangrijk om in overleg te blijven met je kinderen in de puberleeftijd. Juist op deze leeftijd is het van belang dat ze goed contact hebben met beide ouders en niet kiezen voor één van hen omdat ze dit nu eenmaal goed uitkomt. Ook als niet gescheiden ouder houd je rekening met de puberwensen, tot op bepaalde hoogte, van je kinderen. Dit moet niet anders zijn bij een gescheiden situatie.

Communicatie en flexibiliteit is van belang. We willen toch niet naar een situatie die ik in mijn praktijk wel eens heb ervaren dat kinderen de ene dag vanuit Zuid-Frankrijk met ouder 1 naar huis komen rijden en de dag erna weer met ouder 2 dezelfde afstand naar Zuid-Frankrijk afleggen. Je moet er toch niet aan denken dat je in twee dagen tijd 2.400 km rijdt en twee hele dagen in de auto zit. Liever dan naar de situatie waarbij de ouders voor vier weken een accommodatie huren, de kinderen vier weken op één adres zijn en de ouders elkaar aflossen.
Ik heb zeker niet belerend willen zijn in dit stukje, ik merk alleen datgene op wat ik als buitenstaander die dicht op de zaak zit zie en waar zeker verbetering in plaats kan vinden.

Tot slot dan mijn eigen zomervakantie. De twee oudsten van 20 en 21 gaan al langere tijd niet meer met ons mee op vakantie. Onze oudste dochter van 17 jaar gaat dit jaar voor het eerst met vrienden op vakantie, onze jongste dochter gaat naar verwachting met ‘opa en oudtante’ op vakantie en wij als ouders blijven thuis. Wij zullen ons zeker niet vervelen aan de Giessen waar veel geschilderd moet worden, behang afgestoomd en dergelijke. Een iets andere vakantie dan in de Italiaanse zon. We hopen dat door onze werkzaamheden ons nieuwe stekje het Dolce Vita gevoel gaat geven wat wij in Italië vinden!


Fijne vakantie!

 

Andere blogs:

mei 2019: 5 jarig bestaan, van bloemetjes, bijtjes en kippen
april 2019:Luizenmoeder en de cito
maart 2019: Duurzaamheidsweek in Giessenburg
maart 2019: Achter de schermen bij PolderAdvocate
feb 2019: Roeien of studeren
feb 2019: Hond
jan 2019: Oud en Nieuw = veranderingen

dec 2018: Mijn eerste blog

algemene voorwaarden | privacy
website door: inSpin websites