PolderAdvocate blogt

Roeien of studeren en de kosten daarvan

Onze oudste zoon heeft veel talenten. Vroeger wilde hij, geïnspireerd door Wesley Sneijder, profvoetballer worden. Voetballen kon hij wel maar verder dan de Jo19 bij Peursum is hij niet gekomen. Jammer, want ik zag mij wel, net zoals de moeder van Frenkie de Jong, mijn dagen in Barcelona slijten en vroeg oma –want profvoetballers worden vroeg vader- worden.

Zoonlief haalde zijn gymnasium diploma. Na zich er lang tegen verzet te hebben was rechten toch wel de enige juiste keuze. In de zomer van 2017 is hij begonnen aan zijn rechtenstudie in Leiden. Eerst nog thuiswonend en inmiddels gehuisvest in zo’n bedompt ranzig studentenhuis. Eerst nog goede resultaten en nu wat minder. Daar is overigens een goede reden voor. Hij roeit bij het eerste-jaars-licht-roeiteam. Geselecteerd uit ruim 200 man tot een team van 10. Best goed dus. Zijn studie gaat hier zeker te weten vertraging door oplopen. Maar wat dan met de kosten? Ieder jaar levensonderhoud, boeken, collegegeld en huisvesting. Zoonlief werkt er zelf ook hard voor als beveiliger op Schiphol. Maar de kosten zijn hoger dan de opbrengsten.

Hoe zit dat eigenlijk met de kosten van de kinderen? Onderstaand en beknopt overzicht. Wilt u meer weten neemt u dan contact met mij op.

Het gaat hierbij dan om drie leeftijdsgroepen:

0-18 jaar
De kinderen zijn dan nog minderjarig. Als ouder ben je dan naar draagkracht verplicht bij te dragen in de kosten van de kinderen. Woon je nog als ouders bij elkaar dan gaat dat van het gezamenlijk inkomen na overleg. Bij een gescheiden situatie wordt er gekeken naar de kosten van de kinderen, de draagkracht van de ouders en wie welk deel voor zijn of haar rekening neemt. Om een kinderalimentatie te berekenen zijn er richtlijnen opgesteld. Het gaat hierbij om vaste normen en percentages. Dit lijkt eenvoudig maar vorige week verzuchtte een rechter tijdens een zitting; “het zou eenvoudiger moeten zijn maar dat is het echt niet”.

18-21 jaar
De kinderen zijn nu jongvolwassen maar kosten vaak meer. Ze studeren en dienen een eigen ziektekostenverzekering te betalen. Zolang de kinderen studeren of niet volledig werken hebben zij behoefte aan een bijdrage. Als ouder ben je ook verplicht een bijdrage te leveren. Indien er in het kader van een echtscheiding of einde samenleving een bijdrage door de rechter is vastgelegd loopt deze ook door tot aan het 21ste levensjaar. De bijdrage ontvangt de jongere dan zelf. Mocht er nog een bijdrage vastgesteld moeten worden dan dient berekend te worden wat de jongere nodig heeft. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij de DUO-normen. Een bijbaantje of studiefinanciering heeft geen invloed op de behoefte. De draagkracht van de ouders is uiteraard ook van belang. De jongere dient zelf (ook in de rechte) te vragen om een bijdrage van zijn vader en/of moeder.

21 jaar en ouder
Nu is het kind echt volwassen (ahum). Is een kind ‘behoeftig’ door bijvoorbeeld een handicap, dan blijft de onderhoudsplicht bestaan. Daarnaast dienen ouders, die daartoe financieel in staat zijn, de gelegenheid te geven hun studie binnen een redelijke termijn af te ronden. Over dit laatste kan je dus discussiëren. Vaak maken ouders overigens in het kader van een scheiding afspraken over de studiekosten van de kinderen na 21 jaar.

Kortom: kinderen kosten geld. Dat weet je en je gunt ze een leuke tijd als student en de mogelijkheid om zich te ontplooien maar alles moet wel financieel haalbaar zijn. Mochten ze meer tijd nodig hebben dan kunnen ze er uiteraard ook zelf voor kiezen een lening bij de DUO aan te gaan. Dit ontslaat ons uiteraard niet van onze verplichting als ouder van een kind tot 21 jaar.

Dus zoon: roei er op los, ga er voor!

 

Andere blogs:


juni 2019:Joepie, vakantie
Mei 2019:5 jarig bestaan, van bijtjes, bloemetjes en kippen
april 2019:Luizenmoeder en de cito
maart 2019: Duurzaamheidsweek in Giessenburg
maart 2019: Achter de schermen bij PolderAdvocate
feb 2019: Roeien of studeren
feb 2019: Hond
jan 2019: Oud en Nieuw = veranderingen

dec 2018: Mijn eerste blog

algemene voorwaarden | privacy
website door: inSpin websites