PolderAdvocate blogt

jan 2019: Oud en Nieuw = veranderingen

Allereerst wil ik u al het goede wensen voor het nieuwe jaar 2019. Dit doe ik mede namens mijn gezinsleden die aangegeven hebben onderdeel te willen uitmaken van mijn blog. Mijn man Bert die mij accepteert zoals ik ben en mijn steun en toeverlaat is. Onze oudste zoon Jip die rechten studeert maar veel meer bezig is met zijn sport roeien. Ik ben erg trots op hem nu hij geselecteerd is voor het eerstejaars licht roeiteam. Onze tweede zoon Rense die voorzitter is van de studentenvereniging, daarnaast nog werkt en zijn studie doet. Maar daarbovenop dit jaar stage gaat lopen in Shanghai. Een topper. Dan onze oudste dochter Soesja. Zij maakt mooie muziek op haar trombone –iets wat ik absoluut niet kan- en zit alweer in 5VWO. Tot slot ons ‘kleintje’ Floos. Een actrice in de dop die dit jaar naar het voortgezet onderwijs gaat. Een stel om trots op te zijn en die zeker mooie dingen in 2019 gaan meemaken.

Tja en ik …. en een nieuw jaar: veranderingen. Zeker nu ik ouder word bemerk ik dat ik niet zo goed tegen veranderingen kan. Ik bedoel dan niet dat ik vastgeroest zit maar meer dat ik een tikkeltje “autistisch” ben. Boodschappen doen in de supermarkt en dan het foute artikel pakken omdat ze de indeling weer eens veranderd hebben. Of nog erger: dat je favoriete artikel niet meer in het assortiment zit.

Na Prinsjesdag komen de eerste e-mailtjes al binnen. Tussen kerst en Oud en nieuw de laatste. “Wat gaat er veranderen in 2019”. Ik doel hiermee dan op alle fiscale wijzigingen. Nu denkt u vast: “je bent toch geen fiscalist maar advocaat”. Dat klopt, maar alimentatie berekenen of het maken van afspraken in het kader van een echtscheiding heeft alles te maken met fiscaliteit. Schenkingsrechten, het wel of niet aftrekbaar zijn van alimentatie en hypotheekrente. Wat men aan belasting moet betalen is van belang om een netto besteedbaar inkomen te berekenen waar men dan alimentatie over betaalt.

Kijk maar eens naar de wijzigingen in het aftrektarief voor de aftrek van de alimentatie. De alimentatielast wordt daardoor op termijn dan een stuk hoger dan voorheen. Kijkt u maar eens naar onderstaand staatje.

Als er nu dus een alimentatie wordt berekend, opgelegd of afgesproken, is dit nu een netto –voor de betaler- lager bedrag dan in 2023 (dat is al over 4 jaar hoor!). Dus weet wat u afspreekt voor de toekomst, zeker als er een beding wordt opgenomen waarin staat dat de alimentatie niet gewijzigd kan worden.

Weer veel veranderingen waar ik rekening mee moet houden. Nu denk ik –lui van kerst en nog vol van de oliebollen en champagne- ‘bleeh moet dat allemaal weer’, maar tegen de tijd dat het maart is weet ik niet anders. Daarnaast: wat zal het saai zijn als er nooit wat verandert. Juist de veranderingen in het werk, het seizoen en de plannen en activiteiten van mijn kinderen maken mijn leven zo mooi en interessant. Maar dan wel zolang er geen veranderingen in de supermarkt plaatsvinden……

 

Andere blogs:


juni 2019:Joepie, vakantie
Mei 2019:5 jarig bestaan, van bijtjes, bloemetjes en kippen
april 2019:Luizenmoeder en de cito
maart 2019: Duurzaamheidsweek in Giessenburg
maart 2019: Achter de schermen bij PolderAdvocate
feb 2019: Roeien of studeren
feb 2019: Hond
jan 2019: Oud en Nieuw = veranderingen

dec 2018: Mijn eerste blog

 

algemene voorwaarden | privacy
website door: inSpin websites