Polder advocate blogt

Een kijkje achter de schermen van het advocatenkantoor

Na 4 interessante blogs van mr L.H. Steehouwer-Mollema ben ik deze keer aan de beurt. Mijn naam is Annette Hoogland, getrouwd met Richard en moeder van 2 lieve meiden. Als juridisch secretaresse ziet u mij alleen bij het aannemen van uw jas en het serveren van een kopje koffie of thee. Maar wat doet een juridisch secretaresse nu eigenlijk? Ik geef u een kijkje achter de schermen van het advocatenkantoor…..
Laat ik beginnen te vertellen dat echt geen enkele dag hetzelfde is. De gebeurtenissen volgen zich in de diverse dossiers soms in razendsnel tempo op. Het één kan eventueel een paar dagen blijven liggen, maar in het andere dossier moet meteen gehandeld worden. Van alles door elkaar. En omdat er aan zoveel verschillende dossiers gewerkt wordt verschilt de ene dag áltijd van de andere.
Wij beginnen de ochtend vaak met een kort intern overleg. Wat is er gebeurd vanaf dat we gisteren gestopt zijn met werken? We nemen de binnengekomen e-mail berichten samen door. Waar moet actie in ondernomen worden? Wat heeft prioriteit, wat kan wachten tot vanmiddag of tot de volgende dag?
Vervolgens vertrek ik met een kop thee naar mijn kantoorruimte boven. Ik werk dictaten uit, houd de  roladministratie van de rechtbank bij (hier staan al onze zaken op vermeld en kunnen we op zien wanneer er zittingen gepland staan of in welke zaak actie verlangd wordt), neem de telefoon aan, sta klanten te woord, verwerk alles met betrekking tot de financiële- en salarisadministratie, maak de dossiers aan, bel met de rechtbank, verwelkom de klanten, heb contact met sponsoren, houd de tijdlijsten bij en verwerk deze, houd de voorraad kantoorartikelen bij, maak afspraken met klanten, houd de facebook pagina bij enz. enz.. Rond de klok van 10 uur drinken we in de gezellige woonkeuken koffie en neemt mr Steehouwer de door mij uitgewerkte dictaten door en geeft akkoord voor het versturen. We spreken nog even inhoudelijk over de werkzaamheden binnen diverse dossiers maar ook over privé aangelegenheden: onze kinderen, school, de muziek (zowel de man als twee kinderen van mr Steehouwer spelen, net als ondergetekende, bij de Giessenburgse Muziekvereniging Da Capo) en natuurlijk de aankomende verhuizing van de fam. Steehouwer inclusief het kantoor en alles wat daarbij komt kijken.

Na de koffie ga ik verder met mijn werk. Ik werk echtscheidingsverzoeken, convenanten en ouderschapsplannen uit. Ik heb contact met de gemeente over het vermelden van een echtscheiding op de huwelijksakte. Ik bel over niet geleverde cartridges voor de printer. Ik neem contact op met een cliënt omdat een afspraak verzet moet worden. Ik bel met de rechtbank of de stukken voor de zitting aangekomen zijn. Verstuur stukken naar de notaris voor de afhandeling van de verkoop van een huis na echtscheiding. Bel met de deurwaarder voor de betekening van een echtscheiding. Archiveer een aantal dossiers. Sta klanten te woord die iets af komen geven. Van alles door elkaar, soms hectisch maar daarbij ook zeer afwisselend. En vooral erg leuk.

Maar daarnaast zijn er ook dagen die nóg veel anders verlopen. Enige tijd geleden kampte mr Steehouwer met een schouderblessure. Zij mocht geen auto rijden. Dan ben ik de aangewezen persoon om haar naar de rechtbank te rijden. Nu wilde het geval dat er eerst een zitting in Rotterdam gepland stond en kort daarna een in Dordrecht. Ziet u het voor zich: mr Steehouwer komt na de zitting in Rotterdam snel naar buiten in haar toga. Ze springt de auto in (voor zover mogelijk met een geblesseerde schouder) en we rijden meteen door naar Dordrecht, waar ik haar nèt op tijd voor de rechtbank af kan zetten voor de volgende zitting. Hectisch maar ook erg hilarisch .

Ook komt het voor dat er een cliënt voor de deur staat voor een bespreking en de kinderen meebrengt. Oppas regelen was niet gelukt….. Gelukkig beschikken wij over een kast vol gezelschapsspelletjes en een behoorlijke stapel Donald Ducks. Ik heb de kinderen met een glas ranja en wat spelletjes en Donald Ducks aan de tafel gezet en ze hebben zich prima vermaakt in de tijd dat de ouder van de kinderen een gesprek voerde met mr Steehouwer. Wat dat betreft kijken we nergens van op en proberen we in alle situaties zoveel mogelijk mee te buigen met de klant.

Ik geniet van mijn werk, van de afwisseling en het contact met mensen. Ik vind het fijn om mensen op hun gemak te kunnen stellen. De gang naar een advocaat is voor veel mensen toch best moeilijk en spannend. Daarin probeer ik een kleine schakel te zijn tussen de klant en de advocaat.

Mocht u een advocaat nodig hebben, belt u ons dan gerust. U weet nu wie u aan de telefoon krijgt……

 

Andere blogs:


juni 2019:Joepie, vakantie
Mei 2019:5 jarig bestaan, van bijtjes, bloemetjes en kippen
april 2019:Luizenmoeder en de cito
maart 2019: Duurzaamheidsweek in Giessenburg
maart 2019: Achter de schermen bij PolderAdvocate
feb 2019: Roeien of studeren
feb 2019: Hond
jan 2019: Oud en Nieuw = veranderingen

dec 2018: Mijn eerste blog

algemene voorwaarden | privacy
website door: inSpin websites