Polder advocate blogt

Duurzaamheidsweek in Giessenburg

In de week van 23-30 maart is het Duurzaamheidsweek in Giessenburg. Gedurende deze week worden er diverse activiteiten georganiseerd in het dorp Giessenburg, klik hier voor een overzicht van de activiteiten. Middenstand en ondernemers van Giessenburg worden daarbij betrokken.

Tja, dan ga je na zitten denken over het begrip ‘duurzaam’. Het recht en de wet is doorspekt van terminologie die ongewijzigd gebruikt dient te worden in een juridische procedure om het gewenste resultaat te bereiken. Een belangrijke term daarbij is ‘duurzame ontwrichting’. Zonder duurzame ontwrichting geen echtscheiding. Hier kan ik uit ervaring over meepraten omdat ik in een ver verleden, toen ik net advocaat was, vergeten was in mijn verzoekschrift tot echtscheiding te stellen dat het huwelijk van partijen duurzaam was ontwricht. Keihard werd het verzoek door de rechtbank afgewezen. Met het schaamrood op mijn kaken moest ik dit aan mijn cliënte bekennen en diende ik een nieuwe procedure te voeren. Een harde leerschool maar dat vergeet je nooit meer.
Ik wil hierbij overigens wel opmerken dat ik in het verzoekschrift wel had gezet dat het huwelijk over was. Dat is echter niet genoeg, de term ‘duurzame ontwrichting’ dient letterlijk gebruikt te worden.

In de context van een echtscheiding betekent ‘duurzaam’ een situatie waarin de voortzetting van de samenleving tussen echtgenoten ondragelijk is geworden, zonder dat er uitzicht bestaat op herstel van behoorlijke echtelijke verhoudingen. Kort gezegd: het gaat niet en het gaat ook in de toekomst niet meer.

Dan hebben we ook nog de vraag die vaak door instanties wordt gesteld of je duurzaam samen leeft. Als je gehuwd bent, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract hebt dan is er sprake van duurzame samenleving. Maar wat als er niet één van deze situaties aanwezig is? Dan wordt er gezegd dat er sprake is van duurzaam samenleven als jij en een ander persoon blijvend een gezamenlijke huishouding voeren. Je moet wel samen je hoofdverblijf in één woning hebben en je moet op de een of andere manier financieel voor de ander zorgen. Uiteraard niet voor even maar voor een langere periode.

Het bovenstaande heeft uiteraard niets te maken met het verkrijgen van een groener dorp, land of wereld. We kunnen er echter wel aan denken dat we er voor kiezen om te gaan voor een duurzame ontwrichting met milieubelastende zaken, een zogenaamde scheiding van energie en milieubelastende zaken, en dat we er voor kiezen om duurzaam te gaan samenleven met in het begin aandacht voor de kleine zaken die werken voor een beter milieu. Stoeptegels eruit zodat er meer vocht weg kan lopen en er meer ruimte is voor beplanting, nadenken en wellicht ook aanschaffen van een elektrische auto, zorgen dat we ons afval scheiden en ook daadwerkelijk weggooien (en niet rond laten slingeren), zorg voor insecten en planten om de natuur te behouden en nog meer maatregelen die aangekondigd worden in de week van de duurzaamheid. Als we allemaal klein beginnen en dit lang volhouden wordt het vanzelf iets groots.

Als kantoor probeer ik ook een kleine bijdrage te leveren door te kiezen voor duurzame alternatieven zoals papier met Eco label en het scheiden van papierafval, plastic en inktcartridges (deze laatste worden overigens bij ons opgehaald en hergebruikt, hier steunen we de CliniClowns mee). Daarnaast kiezen we bewust voor hergebruik van kantoorartikelen. We hebben ordners in de kast staan die al meer dan 25 jaar oud zijn. Ook proberen we de papierberg terug te dringen door zoveel mogelijk elektronische berichten te versturen. En tot slot schenken wij koffie met het ‘Rainforest Alliance certified’ keurmerk. Een keurmerk voor arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud voor producten uit gebieden waar regenwoud groeit.

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat het dorp Giessenburg niet alleen groener wordt maar ook blijer door de diverse activiteiten voor de inwoners. Ik probeer hierin mijn steentje bij te dragen door sponsor te zijn van de Giessenburgse Muziekvereniging Da Capo, World Servants Giessenburg, Sportvereniging Vridos en Voetbalvereniging Peursum.

Kortom: neem deel aan de activiteiten in de duurzaamheidsweek! Laten we zorgen dat Giessenburg net zo groen wordt als de kleur van mijn kantoor!

duurzaamheidsweek Giesenburg

 

Andere blogs:


juni 2019:Joepie, vakantie
Mei 2019:5 jarig bestaan, van bijtjes, bloemetjes en kippen
april 2019:Luizenmoeder en de cito
maart 2019: Duurzaamheidsweek in Giessenburg
maart 2019: Achter de schermen bij PolderAdvocate
feb 2019: Roeien of studeren
feb 2019: Hond
jan 2019: Oud en Nieuw = veranderingen

dec 2018: Mijn eerste blog

algemene voorwaarden | privacy
website door: inSpin websites