Stiefplan-coach, wat is dat?

Een stief- c.q. samengesteld gezin vormen is niet gemakkelijk. Je hebt te maken met allemaal verschillende mensen met verschillende achtergronden. Daarnaast zijn er banden met vaders/moeders en familie buiten het stiefgezin. De verhoudingen zijn daardoor mogelijk ingewikkeld en er spelen verschillende loyaliteiten, bijvoorbeeld ten opzichte van de (ex-)partner, de biologische kinderen en een stiefkind. Wat doet u bijvoorbeeld als de zorgregeling vastgelegd in het ouderschapsplan van uw nieuwe partner botst met de door u en uw ex-partner vastgelegde zorgregeling?

Een stiefplan-coach begeleidt de ouders, stiefouders, biologische kinderen en stiefkinderen in het gezin bij het maken van afspraken die de relaties duidelijk maken. Daarnaast maakt zij u bewust van de problemen die er zijn of kunnen komen. Kijk voor meer informatie ook op www.stiefplan.nl.

De succeskans van het stief- c.q. samengestelde gezin is het grootst als er zo vroeg mogelijk een stiefplan-coach wordt ingeschakeld. Maar ook voor stief- c.q. samengestelde gezinnen die al een tijdje samen zijn, is het zinvol om aan de hand van het stiefplan het gesprek aan te gaan over het reilen en zeilen van het nieuwe gezin.

De afspraken die gemaakt worden, worden vastgelegd in een stiefouderschapsplan (oftewel stiefplan).

Wat houdt het stiefplan in?

Bij het opstellen van een stiefplan worden de stiefouders bewust gemaakt van het feit om over allerlei zaken na te denken en met elkaar te praten over onderwerpen zoals:

  • hoe bouwen we een band op met de stiefkinderen?
  • hoe krijgt iedereen een plekje in het gezin, zonder iemand tekort te doen?
  • hoe wordt omgegaan met de andere ouder, dus de ex-partner?
  • welke opvoedstijl kiezen we als ouders, hoe corrigeren we de kinderen en wie doet dat?
  • hoe vieren we de verjaardagen, kerst etc.?
  • wat verwachten we van elkaar als stiefouder?

Mr L.H. Steehouwer-Mollema is een gecertificeerd stiefplan-coach. Onder leiding  van haar gaat u als ouder(s) samen met (afhankelijk van de leeftijd van de kinderen) de biologische kinderen en de stiefkinderen uitzoeken hoe de zaken zo kunnen worden aangepakt dat alle gezinsleden tevreden zijn. De stiefplan-coach is overigens niet alleen een mediator, maar kan u ook voorzien van veel handige tips, adviezen en oplossingen om het samengestelde gezin tot een succes te maken.

algemene voorwaarden | privacy
website door: inSpin websites